CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

2011. május 6., péntek

EPER

Eper. Latinul Fragaria sp. (sp.-t értsd, mint több faj és fajta van belőle) A kedvencem. Borsónak is, bár egy gyerekkori vakbélgyulladást (5 volt neki!!, durva!) szóval az egyiket 1 óriási tál mosatlan földiepernek tud be a mai napig, állítólag utána évekig nem is ette meg. 
Sajnos :-) már újra szereti, így nekem kevesebb marad. :-) Persze együtt minden jobb, most is nyaggattam, hogy szagoljon már bele, mert eszméletlen jó illata van!
Idei első egy tálból eprezésünket Ancinak köszönhetjük, akinek őrült kiforrott lelőhely-hálózata van már  zöldség és gyümölcs témában (többek között, mert a környező falvakból szerez sokszor kenyeret, húst, tojást is). Egy beszerző-zseni :-) Hát Ezer Hála Mamikám! Isteni volt.
Van egy nagyon hasznos könyvünk (ősöktől tartós bérelt), a Gyógyító ételek, ártalmas ételek - Táplálkozási kalauz A-tól Z-ig. Ezt van, hogy felcsapom, ha kíváncsi vagyok valami kaja tartalmára, előnyeire, hátrányaira. Persze sokféle táplálkozási szemlélet sokféle könyve van ma a piacon, egyik ezt mondja, másik azt, de eper témában feltételezem hasonló állásponton van a java.
A fent említett mű szerint az eper kitűnő C vitamin forrás és pl. ha sok vasat tartalmazó zöldség után fogyasztunk epret ( vagy más magas C vitamin tartalmú élelmiszert) azzal elősegítjük a vas bélből történő felszívódását. A népi gyógyászatban használják az epret az emésztőrendszer tisztítására, állítólag serkenti a máj működését is, valamint gátolja a baktériumok szaporodását. Igazán jól hangzik. :-)
Ha a fenti érvek nem is győznek meg mindenkit, hát együk azért mert őrült finom! :-)))

2 megjegyzés:

  1. Én is, én is akarom!
    Már alig várom, hogy tudjak csinálni jó kis fagyit belőle... hmmmmmmmmmmm

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    rendben az eper is, de ezt a dinnyés órát muszáj ellopnom!!!:-))) Alig várom a dinnyeszezont!
    üdv, Szilvi

    VálaszTörlés